Artikel

Sesetengah Orang Malu Untuk Mendapatkan Rawatan Buasir!

1 36

Share jika bermanfaat!

Sesetengah orang malu untk mendapatkan rawatan buasir. Ramai yang kena buasir malu mengaku yang mereka ada buasir. Tahu tak buasir tu menyakitkan? Lebih rela menahan sakit dari menanggung malu kerana menghidap buasir? Itu yang ramai, mengapa sesetengah orang yang malu untuk mendapatkan rawatan buasir mereka. Malu dubur tu doktor belek.. malu dubur tu doktor godek tengok. Iyee kan??

Sesetengah Orang Malu Untuk Mendapatkan Rawatan Buasir

Seriuslah, kalau tak mendapatkan rawatan buasir, ingat buasir tu boleh pulih kecut dengan sendiri?

Ya boleh pulih dengan sendiri, tapi sanggup ke hadap berhari-hari sakit menahan derita buasir semata-mata nak buasir tu pulih sendiri? Sehari pun dah tak sanggup menahan derita inikan pula nak tunggu buasir tu pulih kecut. Bukan sehari dua kot dia nak kecut. Pedih kot! menderita kot!

Tapi boleh ke pulih sendiri kalau kerja harian anda memerlukan anda untuk berdiri.. duduk.. berjalan.. sampai satu masa anda mesti nak ‘membuang’ jugak kan? tak ke buasir tu akan terlibat secara tidak langsung?

Meh sini baca apa punca berlakunya buasir ni.

 

PUNCA BERLAKUNYA BUASIR.

Sesetengah Orang Malu Untuk Mendapatkan Rawatan Buasir

Ini merupakan punca-punca utama mengapa seseorang itu boleh kena buasir. Faktor utama berlakunya buasir kerana berlakunya tekanan pada otot – otot disekeliling pangkal hujung dubur – Internal and external anal sphincter dan antara faktor lainnya adalah seperti berikut:

  1. Meneran dengan kuat ketika ‘membuang’
  2. Kerja yang sentiasa duduk dan jarang melakukan senaman.
  3. Mencangkung terlalu lama.
  4. Batuk yang teruk, kuat atau terlalu kerap.
  5. Cirit-birit yang teruk, kerap dan berpanjangan.
  6. Mengangkat berat secara berlebihan.
  7. Kurang pengambilan serat dan pelawas seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
  8. Kurang minum air.

Jadi sanggup ke tunggu buasir tu pulih sendiri tanpa mendapatkan rawatan? nak membuang dan tentu terlanggar buasir tu.. secara tidak langsung buasir akan menjadi bertambah teruk. Buasir tak kecut-kecut.

 

CARA RAWAT BUASIR

Sebenarnya ini bukan cara untuk merawat buasir, tapi lebih kepada cara-cara pencegahan dari berlakunya buasir. Mencegah lebih baik dari merawatkan?

  1. Elakkan diri dari duduk dalam satu tempoh yang lama dan berpanjangan. Jika kerja anda selalu menghadap laptop seharian lakukan sedikit senaman ringan kemudian kembali duduk sambung kerja anda.
  2. Amalkan makan sayu-sayuran serta buah-buahan ianya merupakan bahan pelawas untuk mengelakkan najis menjadi keras dan sembelit. Jadi proses membuang menjadi mudah tidak perlu nak meneran.
  3. Minum air yang mencukupi membantu mencegah berlakunya buasir.
  4. Sebaiknya cuba elakkan memberi tekanan kepada dubur seperti mengangkat benda berat atau meneran.
  5. Lakukan senaman sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

 

Jom baca 15 Cara Merawat Buasir Daripada Melarat Dengan Menggunakan Bahan Semulajadi.

 

Kalau malu untuk mendapatkan rawatan cubalah rawat dengan bahan semulajadi. Harap buasir tu tidak melarat dan berjaya mengecut. Apa-apa pun mencegah terjadinya buasir lebih baik okay.. Kalau dah sakit sangat tu pergi jela jumpa doktor. Owh ye.. Tak pun beli je Minyak Bidara Asli! Memang sangat berkesan untuk mengecutkan buasir.

 

Boleh baca sini, Minyak Bidara Asli Sangat Berkesan Mengecutkan Buasir

 

Share jika bermanfaat!

1 Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Review Terkini

  • Proses Memindahkan UNIFI ke Rumah Baru

    Share jika bermanfaat!6sharesPROSES MEMINDAHKAN UNIFI KE RUMAH BARU Baru register Unifi package 30mbps harga RM139 sebulan. Belum lagi dapat bil pertama dah kena pindah rumah. Stress..! Tertangguh la nampaknya kerja-kerja online. Proses memindahkan Unifi ke rumah baru mesti mengambil masa kan? Share jika bermanfaat!6shares

  • Laptop Asus ROG Gaming

    Repair Laptop Murah Di Kuala Lumpur Dengan Servis Terbaik!

    Share jika bermanfaat!2sharesTak sangka dalam nak kejar dateline submit artwork laptop boleh blackout! Menggelabah puyuh tu dah tentu la. Nak repair sendiri, kalau setakat nak format windows tu pandai la. Share jika bermanfaat!2shares

Archives

Komen Terkini

Instagram

Terus Berhubung

Terima kasih singgah di Ooh Deo. Sebarang info update sila submit email anda di ruang atas. Terima kasih.

shares